میلگرد بستر از اصلیترین محصولات فولادی است که در ساختار سازهها مورد استفاده قرار میگیرد. هدف اصلی از اجرای این محصول در سازهها افزایش مقاومت دیوارههای آن در برابر آسیبهای گوناگون خارجی است.
میلگرد بستر از ۲ میله مفتولی موازی تشکیل شده است که با میلههای نازکتر بهصورت نردبانی یا خرپایی به یکدیگر متصل شدهاند. در ادامه به بیان انواع، نحوه اجرا، ضوابط، طول، عرض و نحوه استفاده از آن میپردازیم تا به پاسخ کاملتری برای پرسش ” میلگرد بستر چیست؟” برسیم.
محصول مرتبط : قیمت میلگرد بستر
انواع میلگرد بستر
انواع میلگرد بستر تنها از نظر ظاهری و نحوه اجرا با یکدیگر تفاوت دارند. با این وجود، هنگام خرید آن دقت داشته باشید که آن را متناسب با نیازهایتان را تهیه کنید. انواع میلگرد بستر عبارتاند از:
- نردبانی: میلگرد بستر نردبانی از ۲ میلگرد بلند فولادی که بهصورت موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، تشکیل شده است. وجود میلگردهای نازکتر در میان آنها و استفاده از جوشکاری مقاومتی باعث شده است تا ساختاری شبیه به نردبان داشته باشد.
- خرپایی: میلگرد بستر خرپایی از ۲ میلگرد بلند فولادی ضد زنگ یا گالوانیزه تشکیل شده است که بهصورت موازی در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. میلگردهای نازک میان آنها نیز بهصورت زیگزاگی است و با استفاده از جوش مقاومتی به یکدیگر متصل شدهاند.
هر ۲ دارای جنس و کیفیت فوقالعاده ای هستند؛ اما نوع خرپایی نسبت به نردبانی دارای مقاومت بیشتری است. به همین دلیل توصیه می شود برای سازههایی که به مقاومت و سختی بالاتری نیاز دارند، از نوع خرپایی استفاده شود.
نحوه اجرای میلگرد بستر
اجرای میلگرد بستر باید توسط نیروهایی که در این زمینه تخصص و مهارت کافی دارند، انجام شود. نحوه اجرای میگرد بستر بهصورت اصولی و استاندارد به ۲ روش صورت میگیرد:
- اجرای افقی: رایجترین روش اجرای میلگرد بستر، اجرای افقی است. در این روش میگرد بستر با فاصلههای معین بین آجرها یا بلوکها قرار میگیرند و از ۲ طرف به اسکلت سازه متصل میشوند.
- اجرای عمودی: در این روش، میلگرد بستر بهصورت عمودی بین واحدهای بنایی قرار میگیرد و تا سقف بالا میرود. دیوارچینی نیز پیش از رسیدن به سقف متوقف میشود و یک جسم عایق و ضد رطوبت بین دیوار و سقف قرار میگیرد. قسمتهای خالی نیز با استفاده از ناودانی و ملات باید پر شود.
در منابع مختلفی ازجمله ایران مش فیلم میلگرد بستر برای توضیح ابعاد، کارکرد و نحوه اجرای میلگرد بستر وجود دارد. این فیلم به شما کمک میکند تا بهصورت دقیقتر و جزئیتر با نحوه اجرای این محصول مقاومتی آشنا شوید.
موارد استفاده از میلگرد بستر
استفاده از میلگرد بستر بهمنظور افزایش مقاومت سازهها در برابر عوامل مختلف صورت میگیرد. برخی از مکانها و سازههایی که شما میتوانید از میلگرد بستر در ساختار آن استفاده کنید، عبارتاند از:
- لیکا
- بلوکهای ACC
- هبلکس
- دیوارهای آجری سفالی
- دیوارهای آجری
- بلوکهای سیمانی
- بلوکهای بتنی توخالی
برای استحکام بیشتر دیوارهای جان پناه و در نزدیکی بالای دیوارهای سازهای در کنار سقفهای بتنی نیز میتوان از میلگرد بستر استفاده کرد.
محصول مرتبط : قیمت والپست گالوانیزه
استفاده از میلگرد بستر در سازه فلزی
هنگام استفاده از میلگرد بستر ممکن است ستون و دیوارها بتنی یا فلزی باشند. در سازههایی که ستون و تجهیزات فلزی دارند، باید از شیوه متفاوتی برای اتصال این محصول به پایهها استفاده کرد. نکات و نحوه اجرای میلگرد بستر در سازه فلزی به این صورت است:
- در هر ۲ ردیف باید یک میلگرد بستر بهکار رود.
- هر ۲ طرف میلگرد بستر باید به ستون متصل شود.
- برای اتصال به ستون فلزی باید از یک قطعه اتصال و یک گیره استفاده شود.
- برای اتصال بهتر ستونها و میلگرد بستر بهتر است ۲۰ سانتی متر از انتهای آن را با زاویه ۹۰ درجه خم کنید.
طول میلگرد بستر
میلگرد بسترهای موجود در بازار ابعاد متفاوتی دارند؛ اما طول تمامی آنها ۳ متر است. برای کوچککردن طول میگرد بستر میتوانید با استفاده از ابزار مناسب آن را برش دهید. دقت داشته باشید که این کار باید توسط افراد حرفهای و با رعایت نکات ایمنی انجام شود.
عرض میلگرد بستر
میلگرد بسترهای موجود در بازار در ۳ عرض با اندازه ۵.۵، ۱۱ و ۱۵ قابل خریداری هستند. شما باید عرض میگرد بستر را توجه به اندازه دیوار، نظر اجراکننده و متناسب با ساختار و نیاز سازه تهیه کنید.
میلگرد بستر در وال پست
براساس نظر برخی کارشناسان میتوان از میلگرد بستر برای اجرای وال پست استفاده کرد. با استفاده از ۲ روش افقی و عمودی میتوان این کار را انجام داد.
برای اجرای میلگرد بستر در وال پست میلگرد بسترهایی که بهصورت خرپایی یا نردبانی هستند را هنگام ساخت دیوار میان لایهها قرار میدهند. میتوان این میلگردها را بهصورت عمودی نیز میان فضاهای خالی دیوار اجرا کرد.
مقاله مرتبط : درباره تفاوت میلگرد بستر و وال پست بدانید
ضوابط میلگرد بستر
برای استفاده از میلگرد بستر آییننامه ملی نوشته شده است که با ضوابط و استانداردهای بینالمللی آن شباهت زیادی دارد. اصلیترین و مهمترین ضوابط میلگرد بستر عبارتاند از:
- حالت اتصال بست روی سازه باید به صورت افقی باشد.
- برای اتصال از وسایل مخصوص بست نظیر میخهای فلزی اختصاصی، تفنگ، رول بوت و پیچ استفاده شود.
- حداقل ۴ سانتی متر میان ۴ طرف بست فاصله باشد.
- ۲۰ سانتی متر انتهای میلگرد باید با خمش ۹۰ درجه درون بست قرار بگیرد.
- ضخامت ملات برای مدفونکردن میلگرد حداقل باید ۱.۵ سانتی متر باشد.
- درصورتی که در دیوارهای بازشو نصب شود، باید حداقل ۶۰۰ میلیمتر از هر طرف دهانه درب یا پنجره ادامه پیدا کند.
میلگرد بستر آیین نامه 2800
آییننامه ۲۸۰۰ ساختمان از قانون و استانداردهایی تشکیل شده است که در ساختار سازه ها باید به آنها توجه کرد. میلگرد بستر از مهمترین المانهای مورد استفاده در سازهها است. مفاد میلگرد بستر آیین نامه ۲۸۰۰ عبارتاند از:
- میلگرد بستر در دیوارهایی با عملکرد ۲ طرفه بهطور مستقیم بر مقاومت خمشی تاثیر مثبت میگذارد. در دیوارهای با دهانه عمودی، میلگرد بستر بهطور مستقیم بر مقاومت خمشی تاثیر نمیگذارد؛ اما باعث بهبودعملکرد خارج از صفحه دیوارهای دهانه قائم، بهبود عملکرد داخل صفحه دیوار و کاهش ترکهای احتمالی میشود.
- همه دیوارهایی که با بلوک ساخته شدهاند باید با استفاده از ابزار مناسب مسلح شوند، استفاده از میلگرد بستر آسانترین روش برای رسیدن به این هدف است.
- میلگرد بستر از ۲ مفتول یا میلگرد آجدار تشکیل شده است. در میان این ۲ میلگرد، مفتولهای میانی به صورت نردبانی یا خرپایی قرار میگیرند.
- اگر مفتولهای میانی به صورت زیگزاگی باشند، میلگرد بستر خرپایی است. اگر مفتولهای میانی به صورت عمود بر ۲میلگرد اصلی باشند، میلگرد بستر نردبانی است.
- مفتول به کار رفته در میلگرد بستر باید حداقل ۴ میلیمتر قطر داشته باشد. قطر آن نیز نباید بیش از اندازه نصف ضخامت ملات شود.
- میلگرد بستر باید بهگونهای انتخاب شود که عرض آن ۳ میلیمتر کمتر از عرض دیوار باشد.
- میلگرد بستر خرپایی باید دارای گام بین ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر باشد.
- طول همپوشانی ۲ میلگرد بستر با یکدیگر یا با گیره باید حداقل ۷۵ برابر قطر میلگرد بستر باشد.
- گیره میلگرد بستر به ستون بتنی باید به وسیله پیچ و رول پلاک متصل شود. برای این کار از روشهای چکشی و تفنگی نباید استفاده کنید.
الزامات میلگرد بستر
رعایت و بهیادداشتن برخی نکات به شما کمک میکند تا بتوانید بهترین میلگرد بستر را برای سازه انتخاب کنید. برخی الزامات میلگرد بستر عبارتاند از:
- این محصول باید سطحی آجدار داشته باشد تا بتواند بهراحتی به دیگر اجزا بچسبد.
- این محصول باید دارای پوشش زینک (روی) باشد تا بهراحتی دچار پوسیدگی، زنگزدگی و آسیبدیدگی نشود.
- این محصول در دیوارهای سفالی، باربری، غیر باربری و آجری بالاترین بازدهی ممکن را دارد؛ اما برای سایر دیوارها نیز میتوان از آن استفاده کرد.
سخن پایانی
اطلاعات مهم و کاربردی در پاسخ به ” میلگرد بستر چیست؟” و معرفی آن بهعنوان یکی از مهمترین تجهیزات ساختمانی در اختیار شما قرار گرفت. درصورت داشتن هرگونه پرسش درباره میلگرد بستر و خرید آن میتوانید از کارشناسان و پشتیبانهای ایران مش کمک بگیرید. این مرکز سالها است که در زمینه عرضه انواع تجهیزات ساختمانی فعالیت دارد و با خیالی آسوده میتوانید خرید خود را از این مرکز انجام دهید.